novosti
| < 2022 > |  sij  |  velj  |  ožu  |  tra  |  svi  |  lip  |  srp  |  kol  |  ruj  |  lis 

30. siječanj 2008.
Silverlight pruža vjeran doživljaj riječkog karnevala putem Interneta

Korištenje inovativne Microsoft Silverlight tehnologije omogućit će interaktivno praćenje riječkog karnevala integracijom teksta, fotografija i videa u jedinstveno sučelje

Organizatori karnevala u Rijeci posjetiteljima svojih web stranica omogućit će praćenje ovogodišnjih događanja putem jedne od globalno najnovijih tehnologija za reprodukciju slike i zvuka putem Interneta, Microsoftovog Silverlight rješenja. Silverlight tehnologija će omogućiti interaktivno praćenje riječkog karnevala na Internetu putem integriranog teksta, slike i zvuka u jedinstvenom sučelju. Karneval će se održati 03. veljače u Rijeci, a putem Interneta će biti dostupan na stranicama  ww.ri-karneval.com.hr. Prijenos će, kao i dosadašnjih godina, organizirati tvrtka Multilink iz Rijeke.

Silverlight tehnologija namijenjena je izradi i prikazivanju suvremenih interaktivnih i multimedijskih web aplikacija i sadržaja. Tehnologiju karakterizira jednostavnost u izradi i kombiniranju različitih sadržaja. Zahvaljujući karakteristikama Silverlight rješenja, posjetitelji internetskih stranica karnevala moći će istodobno pratiti prijenos te pregledavati popis i detaljniji opis grupa koje će prolaziti pored glavne pozornice na Korzu.

Inovativna nova Microsoftova Silverlight tehnologija ovog će se puta prvenstveno koristiti u izradi streaminga karnevala na web stranicama. No, ono što je specifično jest da Silverlight omogućuje i određene nove interaktivne scenarije koji do sada nisu bili izvedivi, primjerice dinamično, odnosno animirano prikazivanje pratećih informacija o grupama koje trenutačno prolaze kroz kadar. Korištenjem Silverlight tehnologije takvi sadržaji mogu aktivno reagirati na korisnikov unos te sadržavati znatno više informacija,“ pojasnio je Luka Abrus, tehnološki specijalist tvrtke Microsoft Hrvatska, dodajući kako su klasične web streaming tehnologije ograničene u interaktivnosti, budući se u njihovom slučaju radi o običnom prijenosu slike s kamere.

Na stranicama riječkog karnevala moći će se pregledavati i žive slike s nekoliko web kamera web portala grada Rijeke, kao i sve ostale informacije vezane uz povorku i karneval u istom prozoru preglednika. Svi posjetitelji stranica imat će priliku pristupiti i programu Radio Rijeke, čime će ukupni karnevalski ugonaj biti još potpuniji. Praćenje događanja bit će moguće i putem već uobičajenih Real Player i Windows Media Player rješenja.

Ranim ulaskom u svijet Interneta (1995. godine), Multinik prepoznaje mogućnosti tog medija te već 1996. započinje i prve projekte konvergencije medija. Tako se Hrvatski Radio – Radio Rijeka emitira bez prekida putem Interneta od prosinca 1996. godine dok se karnevalske slike i zvukovi prenose od 1997. godine, dvanaestu godinu zaredom. Ti su projekti učinili međunarodni riječki karneval globalnom manifestacijom, a Multilink svrstali u jednu od institucija hrvatskog interneta. Tijekom godina Multilink je kontinuirano unaprjeđivao kvalitetu slike i zvuka Internet prijenosa, a u skladu s najnovijim tehnološkim rješenjima i mogućnostima mreže. I ove godine, Multilink, Microsoft Gold Certified Partner, učinio je tehnološki iskorak te je prepoznao i primijenio najnoviju Microsoft Silverlight tehnologiju kao idealno rješenje za prikaz multimedijalnih interaktivnih web sadržaja.“, izjavio je Robert Petković, prodajni specijalist tvrtke Multilink.

Potporu ovogodišnjem prijenosu povorke 25. menunarodnog riječkog karnevala pružili su: Turistička zajednica Grada Rijeke, Grad Rijeka, Microsoft Hrvatska d.o.o., T-com d.d. te KanalRi. Izravni prijenos 25. međunarodne karnevalske povorke može se pratiti na adresi http://www.ri-karneval.com.hr/silverstream/.

Microsoft Silverlight je plugin rješenje razvijeno za izradu i prikaz bogatih multimedijalnih interaktivnih web-aplikacija sljedeće generacije. Silverlight je razvijen za vodeće internetske preglednike i računalne platforme, a pruža model programiranja koji podržava AJAX, VB, C#, Python i Ruby sustave te se integrira s postojećim web aplikacijama. Silverlight podržava brzu i učinkovitu isporuku visoko kvalitetnog videa na svim preglednicima na Mac OS i Windows platformama. Više informacija o Microsoft Silverlight tehnologiji moguće je pronaći na stranicama http://www.microsoft.com/silverlight/default_ns.aspx.


Microsoft
Osnovan 1975. godine, Microsoft (Nasdaq “MSFT”) danas je vodeća svjetska kompanija u proizvodnji softvera, uslugama i rješenjima koja pomažu pojedincima i tvrtkama da u potpunosti ostvare svoje potencijale. Za više informacija o Microsoftu, posjetite Web stranice http://www.microsoft.com/croatia ili http://www.microsoft.com/presspass/

Multillink d.o.o. utemeljen je u Rijeci 1989. godine kao tvrtka za prihvat, primjenu i prijenos informacijske i komunikacijske tehnologije. Multilink osmišljava, projektira, izvodi i implementira integrirana cjelovita rješenja za elektroničko poslovanje i konvergenciju medija, a koja uključuju i tehničku potporu pri uspostavljanju i održavanju računalne i komunikacijske infrastrukture. Multilink je Microsoft Certified Solution Provider od 1999. godine te Microsoft Gold Certified Partner od 2005. godine.

Dodatne informacije, samo za novinare:
Microsoft Hrvatska Press Info: hrpress@microsoft.com,
Zrinka Makovac, tel. 01/4802 500, fax. 01/4802 525
Web stranice: http://www.microsoft.com/croatia/press/default.mspx


> > novosti